Vår träning hittills!

 Hade som startdatum att börja arbeta Elsa direkt efter Nyår. Jag tycker det är bra att planera noga när man ska börja med saker och ting. Jag ville hantera henne dagligen en månad innan jag började arbeta med henne i lina eller lös i ridhuset. Lite för att känna efter vad hon var för individ och hur hon reagerar i olika situationer. Självklart har jag under denna månad tagit ut henne ur boxen på kvällarna och ställt upp henne på uppställningsplatsen. De första gångerna stog jag bara med henne där en liten stund utan att binda fast henne så hon lärde känna miljön där lite. När jag tyckte hon kändes redo att bindas upp så gjorde jag det och det var inga problem alls. Jag har inte lämnat henne där än, det tycker jag hon inte känns redo för ännu. Har även varit ute på minipromenader runt gården samt en lite längre utan några problem. Hon har glatt följt med mig och jag leder alltid henne i grimma. Jag vägrar stoppa bett i munnen och tro att man löser problem genom våld om de börjar krångla. Jag vill att Elsa ska vilja vara med mig, inte bli tvingad. Har tränat henne med prasslande påsar (nlå ikea-kasse och spån säckar)  i boxen och hon reagerar ingeting, detta verkar mycket lovande inför vårt kommande projekt att träna henne med pressening och pilatesboll. Mer om det när det är dags :)
 
Nu har jag varit med henne i ridhuset 1,2 och 3 januari. 1 jan longerade jag henne, vilket gick bra men hon har inte riktigt så bra framåtbjudning än men detta är något vi måste jobba på. Hon gjorde något litet hopp men sedan var det bra med det. Hon såg också sig själv i speglen för första gången och oj så konstigt hon tyckte det var, kommer gå ner till speglen varje gång nu i början för att vänja henne vid den. Longerar alltid i repgrimma, dels för att jag inte vill råka rycka henne i munnen om hon hoppar iväg samt att hon är inte van träns än. Tränade också på att stanna när jag stannar, backa, följa mig.
 
2 jan longerade jag henne också i ridhuset. Denna dag låg det tre bommar framme samt två sockerbitar. Sockerbitnarna var lite läskiga men hon fick nosa på dem direkt och sedan var det inga problem alls. Över bommarna följde hon glatt, inga problem alls. Tränade också på att stanna när jag stannar, backa, följa mig.
 
3 jan longerade jag lite samt släppte henne lös då jag hade ridhuset för mig själv. Det stog även framme hinder så vi nosade lite på dessa, inga problem alls. Tränade på att hon skulle följa mig lös vilket gick superbra, det fastnade även på film - kanske jag ska lägga upp dem? Hon är verkligen duktig och man märker att hon aldrig utsatts för situationer som gjort att hon slutat lita på människan. Vi gick även över en upphöjd bom, inga problem där alls heller. Hon är verkligen cool denna lilla dam!
 
Varje träningstillfälle är mellan 20-60 min och består med av skritt då hon inte har någon kondition ännu, jag longerar henne inte på volt så mycket då hon inte ska belasta benen på böjt spår. Det jag lägger störst vikt på är lydnad och trygghet.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback